Nyomtatható verzió

Beköszöntő

Köszöntjük a Miskolci Egyetem Gázmérnöki Intézeti Tanszékének honlapján!

Magyarországon egyetlen helyen, a Miskolci Egyetem Gázmérnöki Intézeti Tanszékén folyik gázmérnök- és gázszakmérnök-képzés. Gázmérnöki ismereteket Európában is csak néhány egyetemen oktatnak.

A Gázmérnöki Intézeti Tanszék oktatási és kutatási szakterületének középpontjában a földgázellátás teljes vertikuma, a földgáz szállítása, tárolása, elosztása, továbbá a földgázkereskedelem, a földgázpiac és -gazdálkodás, a földgáz energetikai hasznosítása, a hatékony és környezetbarát gázfelhasználás áll. A tanszék oktatási és kutatási szakterületének fontos szegmensét képezik a földgázzal kombinált megújuló energiarendszerek, a földhõ - geotermikus energia, a biogáz, a biomassza és a napenergia termelése és hasznosítása. A tanszéki szakmai munka egyik fontos alappillére a tanszéken folyó áramlástan oktatása és a szénhidrogénipari transzportfolyamatok kutatása.

Kedves Látogató!

Honlapunkon keresztül ismerkedjen meg a hazai gázmérnök-képzés és -továbbképzés anyaintézményével, a Gázmérnöki Intézeti Tanszékkel! Ha tanszékünk felkeltette érdeklõdését, vegye fel velünk a kapcsolatot!


Elérhetõségünk
 

Miskolci Egyetem Gázmérnöki Intézeti Tanszék
3515 Miskolc - Egyetemváros
Telefon: (+36) 46 565 078
Email: gastitkar@kfgi.uni-miskolc.hu

A Gázmérnöki Tanszék az egyetem A/2 jelû épületének magasföldszintjén található az A/2 jelû épület "Galéria" bejáratának közelében.
GPS: 48°4´54.57´´ ; 20°46´1.41´´

A Miskolci Egyetem térképe

 

Támogassa a szénhidrogénipari mérnökképzést!

Tisztelt Olvasó!

Kérjük, hogy adója 1%-val idén is támogassa a

Szénhidrogénipari Mérnökképzésért Alapítvány célkitűzéseit.

Az alapítvány adószáma: 18404069-1-05

Közhasznú alapítványunk az olaj- és gázmérnöki szak hallgatóinak bel- és külföldi tanulmányútjait, oktatási anyagok megjelentetését, kiemelkedő teljesítményű szakdolgozatok és diplomamunkák díjazását, külföldi oktatók és hallgatók fogadását, valamint az oktatás és kutatás feltételeinek a javítását szolgálja.

A felajánlás számunkra azt az üzenetet hordozza, hogy volt tanítványaink szakmailag és érzelmileg egyaránt kötődnek az Alma Materhez. A felajánlott összeg segítségével a jövő generációjának olaj- és gázmérnökei is szélesebb látókört nyerhetnek tanulmányaik során.

 Az eddigi felajánlásokat ez úton is köszönjük.

Jó szerencsét!

Dr. Turzó Zoltán
intézetigazgató egyetemi docens
a Kuratórium elnöke

 

Volt hallgatóink a szakma világában
Elhelyezkedési esélyek olaj- és gázmérnöki diplomával a tények tükrében

A Műszaki Földtudományi Kar MSc végzettséggel rendelkező volt hallgatói körében az elmúlt hónapban felmérést végzett a jelenlegi munkahelyeket illetően. A 2012-2017 között végzett hallgatóinkra vonatkozó felmérésből kiemeltük az angol nyelvű Olajmérnöki (33 fő) és a magyar nyelvű Olaj- és gázmérnöki (64 fő) MSc diplomát szerzett hallgatóink jelenlegi munkahelyeinek megoszlását. A mintaarány az összes végzett hallgató 95%-át jelenti, azaz szinte teljes képet mutat. A kutatás alapjai a Linkedin, Facebook, személyes információk, visszajelzések voltak. A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy volt hallgatóink döntő többsége a sikeresen el tudott a szakmában helyezkedni, olaj- és gázipari cégeknél, energetikai közszolgáltatásban, illetve tudományos kutatói pályán. Bár volt hallgatóink nagy számban jutnak el külföldi munkahelyekre, de az adatokból látható, hogy néhány év múlva sokan visszatérnek a hazai szakmai szektorokba.

Olaj- és gázmérnöki magyar nyelvű MSc szakon végzettek (2012-2017)
jelenlegi munkahelye

1

Olajmérnöki angol nyelvű MSc szakon végzettek (2012-2017)
jelenlegi munkahelye

2

 

A Kutatók éjszakáján debütált az Intézet új olaj- és gázipari terepasztala

2018. szeptember 28-án (pénteken) A Kőolaj és Földgáz Intézet is látványos programot kínált az érdeklődők részére, ugyanis ezen a napon került bemutatásra az olaj- és gázipari létesítményeket és technológiákat bemutató, szemléltető terepasztalunk. Látható rajta szárazföldi és tengeri fúróberendezés, himbás-rudazatos mélyszivattyú, kútjavító berendezés, tartálypark, LNG hajó, közúti és vasúti termékszállítás. A tengeri fúróberendezés a felszín alatti létesítményeket is tartalmazza. Bízunk benne, hogy a "misztikusnak" tűnő olaj- és gázipar minél többek számára lesz ez által megérthető.
Látogasson el hozzánk, és nézze meg személyesen!

A projekt több forrásból, többek között a Tudás – Vár a Miskolci Egyetem! A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban EFOP-3.4.4-16-2017-00008 című projekt segítségével valósulhatott meg.

Ízelítőül néhány fotó.

 

 

A modern olaj- és gázipari technológiáktól az olajipar bölcsőjéig
…azaz hallgatói tanulmányút Szegeden és környékén

A Kőolaj és Földgáz Intézet MOL Intézeti Tanszéke a MOL Nyrt. pénzügyi támogatásával idén is megszervezte a már szokásos négy napos hallgatói szakmai tanulmányútját, idén Szegedre és környékére. A program szeptember 10-én az első oktatási napon kezdődött, és csütörtökön, a negyedik nap estéjén ért véget. A tanulmányút igen tartalmasra sikeredett, hiszen a 25 szakirányos hallgató és a kísérő oktatók számos nívós szakmai programon vehettek részt. Olyan programokon, melyekre az utca embere nem juthat be. Lássuk a történteket részleteiben. A beszámolóhoz fotókat csak nagyon kis mennyiségben tudunk mellékelni, hiszen ezek a létesítmények általában komoly biztonsági besorolásba esnek. A továbbiakban Szunyog István és Kis László utibeszámolóját olvashatják.

A hétfői nap kicsit hosszúra sikeredett, hiszen a Miskolcról Szegedre történő lejutás során két szakmai programon is részt vehettünk. A MOL Nyrt. Gombai Gyűjtőállomásán a környező kutakról beérkező olaj-víz-gáz keverékének szétválasztását, kezelését és finomítóba szállításának előkészítését tekinthettük meg. A délutánt az FGSZ Zrt. városföldi kompresszorállomásán folytattuk, amely Magyarország legkomolyabb gázipari csomópontja és kompresszorállomása. A bemutató előadást követően végigjártuk a telephelyet a technológiai sorrendnek megfelelően. Megnéztük a be- és kilépő csatlakozó gázvezetékeket, a szagosítás és mérés technológiáit, a kompresszor egységeket, azaz mindent, ami egy ilyen állomáson előfordulhat.

A keddi napon az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. szegedi telephelyén kaptunk betekintést a földgázelosztás rejtelmeibe, és ezt követően a gázipari tanpályán került sor a gázveszélyes munkák közbeni gázkiáramlások kockázatainak bemutatására. „saját bőrünkön” érezhettük, mekkora energia szabadul fel a csupán fél köbméter gáz-levegő elegy begyújtásakor, vagy éppen mi történik, ha a 3 bar-os elosztó hálózati nyomás kerül bele a 30 mbar nyomáson üzemelő gázmérőbe. Illetve bizonyításra került a gyakorlatban az a tény is, hogy a földgáz alsó- és felső gyulladási koncentrációhatárán túl (kb. 5-15%). a gáz-levegő keverék nem gyújtható meg! A keddi nap délutánján még egy rövid városnézésre is sor került, hiszen a csapatban 10 fő külföldi, angol nyelvű olajmérnök képzésben részt vevő hallgató is benne volt. Szeged és nevezetességei szintén feledhetetlen élményt adtak.

A szerdai nap a MOL Nyrt. algyői olajgyűjtő állomásán kezdődött, majd a gázelőkészítő üzem technológiai egységei kerültek bemutatásra, mind a vezénylőteremben, mind kint a helyszínen. A telephely bejárása során megnézhettük a régi, jelenleg elbontás alatt lévő előkészítő technológia, és az új közötti igen látványos különbségeket. Délután Szeged belvárosában néztük meg a Rotary Zrt. fúrási tevékenységét testközelből. A MOL Nyrt. számára fúrnak két új kutat a meglévők mellé. Érdekes volt látni, hogy egy ilyen fúrási technológia nem csak a települések határain túl, hanem a városon belül is működhet. Bár a nap során úgy éreztük, hogy legalább egy hosszútávfutó távját gyalogoltuk le, a kapott szakmai élmények mindannyiunkat kárpótoltak.

Az utolsó napon az MMBF Földgáztároló Zrt. Szőregi stratégiai gáztárolóját tekintettük meg egy három és fél órás program során. Láttuk a betároláshoz és kitároláshoz szükséges technológiai folyamatokat, és azok egymáshoz történő kapcsolódását. Szinte hihetetlen, de a betárolásról a kitárolásra mindösszesen 30 perc alatt képes átállni a tároló! Ezt követően újra buszra ültünk, és az események zárásaként meglátogattuk a Hajdúszoboszló és Nagyhegyes közötti Kráter tavat, mely az 1961. augusztus 23-án, egy olajkút fúrásakor keletkezett oldalsó gázkiáramlás, és annak a begyulladása eredményeként keletkezett. A tó egyben ipari emlékhely is, mely a mai napig őrzi mélyében a hő hatására összeomlott fúrótorony maradványait. Ha arra járnak, mindenképpen látogassák meg! Jelenleg emlékhely és horgásztó is egyben.

Ez úton is köszönjük a MOL Nyrt. és a programban megjelenített fogadó cégek töretlen támogatását, a telephelyi szakmai körbevezetéseket, és annak a tudásnak az átadását, melyet a hallgatók az út során kaptak! Köszönet érte!

Hallgatóink írták a tanulmányútról

A szervezés nagyszerű volt. A programok többnyire gördülékenyen zajlottak és sokrétűek voltak. A különböző területek bemutatása részletes és szemléletes volt. Hálás vagyok, hogy lehetőséget kaptam a részvételre, és remélem a jövőben is lesznek még ilyen alkalmak. Köszönöm.”

“Like I mean it was mainly related to gas engineering but I would like to have filed trip concerning mainly drilling, reservoir engineering and etc., but anyway it was good. Thank you.”

„Jó volt látni a gyakorlatban hogyan néz ki, amit elméletben már megtanultunk. A programok, látogatott üzemek sokrétűsége mindenkinek nyújt érdeklődési körének megfelelő helyszínt. Látszott a sok munka, szervezés és felkészülés a tanulmányi út minőségén.”

„Jó volt olyan dolgokat látni, amikről éveken át tanulunk, sok hasznos tapasztalatot szerezhettünk a pár nap alatt. Külön pozitívum, hogy nem kellett rohanni egyik helyről a másikra, illetve, hogy volt elegendő idő városnézésre és pihenésre is.”

„Nagyon élveztem. Sajnálhatja, aki nem jött és csak ajánlani tudom annak, akit tényleg érdekel amit tanul.”

“The field trip was interesting and its purpose of education was completely achieved.”

„Eddigi legjobb tanulmányút, reméljük a közeljövőben is lesz még lehetőség hasonlóra!”

“This field trip was really interesting and important because I could see in the practice what I've learned in class. The only problem that I saw it was that in the companies, there weren’t so many people that speak English. However, with the help of the teachers, I could understand many things.”